Permisul pentru triciclu electric

Cum să obții dreptul de a conduce un triciclu electric omologat

Permisiunea de conducere, clasificată în categoria AM, este o opțiune accesibilă pentru cei care doresc să obțină dreptul de a conduce tricicluri electrice pe drumurile publice. Această categorie de permis se adresează tuturor persoanelor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani, oferindu-le posibilitatea de a călători pe cont propriu într-un mod controlat și sigur. Dar ce trebuie să faci pentru a putea conduce un triciclu omologat pe drumurile publice?

Școala de șoferi poate fi începută de la vârsta de 15 ani și 9 luni

Cunoaștem dorința ta de a conduce un triciclu electric omologat TUK TUK

Ttriciclul electric omologat  cu  permis de conducere categoria AM
Din punct de vedere legal, vârsta minimă pentru a obține permisul de conducere categoria AM este de 16 ani, dar înscrierea la școala de șoferi poate fi făcută începând de la vârsta de 15 ani și 9 luni. Deoarece ești încă minor, trebuie să ai acordul scris al părinților sau al tutorelui legal pentru a te înscrie la școala de șoferi.

Nu există o limită superioară de vârstă pentru a obține permisul de conducere categoria AM. Chiar și pensionarii octogenari pot obține acest atestat.

Dacă deja ai permis de conducere categoria B, poți conduce vehicule din categoria AM, deoarece aceasta este implicit inclusă în permisul tău, conform reglementărilor autorităților.

Cum te poți înscrie la școala de șoferi

Când te înregistrezi la școala de șoferi, trebuie să ai următoarele documente asupra ta: cartea de identitate în original și copie, avizul psihologic și avizul medical care să ateste că ești apt fizic și psihic pentru a conduce un vehicul, certificatul de cazier judiciar care demonstrează că nu ai comis infracțiuni grave, dovada plății taxei de eliberare a permisului (taxa se plătește la CEC Bank), precum și acordul scris al părinților și semnarea contractului cu școala de șoferi.

Timpul necesar pentru pregătirea obținerii permisului de conducere categoria AM este de aproximativ patru săptămâni. În această perioadă, vei participa la 24 de ore de cursuri teoretice, învățând legislația rutieră, regulile de circulație, semnele de circulație și aspectele legate de siguranța rutieră. De asemenea, vei avea parte de 20 de ore de practică în poligon, ghidând un moped sub atenta îndrumare a instructorilor autorizați.

În prezent, costurile de școlarizare pentru această categorie într-o școală de șoferi sunt aproximativ 500 lei.

Un aspect important este ca cazierul judiciar să fie în regulă. Potrivit Art.24 din O.U.G. 195/2002, nu este permisă participarea la examen pentru obținerea permisului de conducere persoanelor care au fost condamnate definitiv pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere, omor, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau furt de autovehicule, cu excepția cazurilor când intervin anumite situații prevăzute de lege.

Procesul de examinare

Pentru a fi considerat apt de autoritățile rutiere pentru a conduce un triciclu electric omologat pe drumurile publice, trebuie să treci printr-un examen.

Examenul pentru obținerea permisului de conducere în România constă în două probe: una teoretică și una practică.

Proba teoretică presupune rezolvarea unui chestionar format din 20 de întrebări într-un interval de timp de 20 de minute. Pentru a trece examenul, trebuie să răspunzi corect la cel puțin 17 întrebări. Întrebările vizează legislația rutieră, semnele de circulație, regulile de comportament în trafic și alte aspecte importante legate de conducerea autovehiculelor.

După trecerea probei teoretice, nu trebuie să o repeți, chiar dacă nu ai promovat proba practică.

Proba practică constă în evaluarea abilităților și comportamentului tău în timpul conducerii unui autovehicul. Această probă se desfășoară sub supravegherea unui examinator din partea Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Trebuie să demonstrezi că poți conduce în mod sigur și responsabil, respectând regulile de circulație și aplicând corect tehnicile de conducere.

Este important să te pregătești corespunzător pentru ambele probe ale examenului. Pentru proba teoretică, este recomandat să studiezi legislația rutieră și să exersezi rezolvarea chestionarelor specifice disponibile pe dgpci.mai.gov.ro. Pentru proba practică, este indicat să urmezi un program de școlarizare la o școală de șoferi autorizată, unde vei învăța tehnicile de conducere și vei avea oportunitatea de a exersa sub îndrumarea unui instructor.

Ce vehicule poți conduce cu permisul categoria AM

Vehiculele care se încadrează în categoria AM și pe care le poți conduce cu permisul de categoria AM includ motocicletele cu sau fără ataș și triciclurile cu motor. Acestea sunt vehicule cu două, trei sau patru roți, având o viteză cuprinsă între 25 km/h și 45 km/h. Triciclurile electrice omologate produse de Agramix  de exemplu, se încadrează în această categorie și au o viteză maximă de 43 km/h.

Aceste vehicule din categoria AM sunt echipate cu motoare cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, având o capacitate cilindrică de maximum 50 cmc, sau pot fi dotate cu un alt tip de motor, fie cu ardere internă, fie electric, cu o putere nominală continuă maximă de până la 4 kW. Masa proprie a vehiculului nu trebuie să depășească 350 kg, excluzând masa bateriilor în cazul vehiculelor electrice.

Aceste motociclete și tricicluri se aseamănă cu mopedurile și cvadriciclurile ușoare, sau cu triciclurile cu motor care au caracteristici similare mopedului. Ele se încadrează în aceeași categorie de vehicule și sunt supuse acelorași reglementări legale în ceea ce privește înregistrarea, utilizarea și circulația pe drumurile publice.

Dacă deții un triciclu electric omologat și ai permisul de conducere categoria AM, trebuie să înregistrezi vehiculul la primăria locală pentru a obține un număr de înmatriculare.


Este important de menționat că nu se recomandă achiziționarea unui triciclu neomologat, deoarece acesta nu poate circula pe drumurile publice, ci doar în zone precum câmpuri, proprietăți private sau drumuri forestiere. Dacă ai permis de conducere pentru mopede, nu este recomandat să achiziționezi un triciclu neomologat.

Triciculele care au fost achiziționate fără omologare nu pot fi ulterior omologate de posesorul unui permis de conducere categoria AM și nu pot primi Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV).

Pentru a circula pe drumurile publice, triciculul electric omologat produs de Agramix trebuie să aibă și asigurare RCA la categoria L2e-U, categoria de referință fiind Motociclu L2e.

Conducătorii acestor mopede și tricicluri trebuie să dețină permisul de conducere categoria AM și să fie conștienți de cerințele și responsabilitățile specifice asociate utilizării acestor vehicule pe drumurile publice.

Îți doresc succes în obținerea permisului de conducere și în siguranța ta pe drumurile publice!

Articole precedente

Join Waitlist We will inform you when the product arrives in stock. Please leave your valid email address below.