Vrei un scuter electric ?! 🤔
Iată cum să îl alegi pe cel potrivit!
Deși ideea de scuter electric poate părea una nouă sau avangardistă, realitatea este că scuterele electrice există din anii 2000, ca să nu vorbim despre istoria lor, care este mai mare de 50 de ani. Tehnologia pentru aceste vehicule a fost perfecționată și ea acum peste două decenii, iar interesul pentru achiziționarea lor crește exponențial, datorită avantajelor pe care le aduce acest mod de deplasare.
Un scuter electric este eficient, ecologic, silențios și ușor de întreținut, iar acestea sunt doar câteva dintre avantajele de care te vei bucura ca si posesor al unui astfel de vehicul.
Așadar, iată de ce trebuie sa tii cont, ca sa il poti alege pe cel mai potrivit.
Utilizare
Pentru ce vei folosi scuterul electric și ce distanță plănuiești să parcurgi în mod curent cu el?
Din ce în ce mai mulți dintre noi alegem să trecem de la mașină la mijloace de transport care să ne aducă mai multe beneficii. Orașele sunt tot mai aglomerate, traficul dificil. Cu ajutorul unui scuter electric te poți deplasa mai rapid, la costuri mult mai mici.
Scuterul poate fi mijlocul ideal pentru deplasările zilnice la serviciu sau poate că îl vei folosi pentru plimbările ocazionale în oraș sau ieșiri cu prietenii. În funcție de planul de utilizare, stabilește și ce distanțe vrei să parcurgi în mod curent cu ajutorul acestuia, pentru că următorul aspect care trebuie luat în calcul este autonomia.
Autonomia bateriei
Traficul, greutatea ta, tipul de drum, acestea și nu numai influențează timpul de care dispui pentru deplasare până la descărcarea bateriei. Devine important de știut și care este timpul de încărcare al bateriei, care poate varia între 5 și 6 ore la scuterele pentru plimbări și între 7 și 8 ore la scuterele destinate utilizării zilnice. Cum încărcarea se face la priză, este evident că scuterul ideal are o baterie de capacitate cât mai mare și care necesită timpul cel mai scurt posibil de încărcare.
În medie, durata de viață a bateriei unui scuter electric este de circa 400 de încărcări. După ce se trece de acest prag, capacitatea bateriei va fi mai scăzută, iar scuterul va funcționă cu mai puțină putere.
Ca să întreții cât mai bine bateria, e de reținut că descărcarea completă nu este în beneficiul ei. Încearcă să pui bateria la încărcat atunci când este între 10 și 30% din capacitate, iar dacă te obișnuiești să încarci bateria după fiecare utilizare, cu atât mai bine. Asta va ajuta la maximizarea duratei ei de viață.
Nu uita însă că trebuie să decuplezi bateria atunci când încărcarea este completă. Supraîncărcarea este de evitat.
Și regimul de utilizare a scuterului este un aspect important. Dacă îl soliciți puternic, vă consuma mai repede bateria într-un timp mai scurt.
Pe perioadele în care nu folosești scuterul electric, menține bateria încărcată.
Baterie fixă sau baterie detașabilă?
Dacă locuiești la bloc, răspunsul este clar, iar bateria de care trebuie să dispună scuterul tău este una Li-Ion, întrucât acestea sunt cele detașabile, iar cele cu plumb sunt nedetașabile.
Ca exemplu orientativ, o baterie cu capacitate de 20 Ah asigură o autonomie de deplasare pentru 30-50 de km, una cu capacitate de 12 Ah, 40-50km km. Poți să iei în calcul și achiziționarea unei baterii externa care să te scutească de timpul de așteptare pentru încărcare, în cazul în care deplasările tale sunt frecvente.
Bateria este cea mai importantă componentă a scuterului electric. Informează-te cât poți de mult despre aceasta! În specificațiile tehnice ale fiecărui scuter electric vei găsi aceste detalii. Noi îți putem oferi răspunsuri și te putem ghida să faci alegerea cea mai potrivită.
Atenție la legile in vigoare!
Pentru a conduce un scuter care se deplasează cu o viteză mai mare de 25km/h este obligatoriu permisul de conducere.
Chiar și când conduci un scuter mai mic, este vital să cunoști regulile de circulație și să le respecți. Cu toții vrem să călătorim în siguranță. Prudența și conformarea la reguli aduc beneficii extrem de importante. Imaginează-ți un trafic în care toată lumea respectă regulile. Fii tu un exemplu!
Confortul
Alege scuterul în funcție de înălțimea și greutatea ta. Confortul este foarte important, iar asta presupune să poți manevra cu ușurință scuterul tău. Înălțimea scaunului, dimensiunile scuterului și greutatea maximă suportată sunt detalii de care trebuie să ții cont.
De asemenea este important dacă pe scuter te vei deplasa singur sau cu pasager, precum și dacă bagajele pe care vrei să le transporți cu tine îți vor permite să te simți în continuare confortabil.
Și structura ghidonului determină dacă vei călători confortabil. Scuterele electrice concepute pentru călătorii lungi sunt construite cu un ghidon care să îți mențină mâna cât mai relaxată.
Spațiul disponibil pentru picioare este un alt aspect legat de confort. Observă dacă scuterul pe care ți-l dorești se potrivește în aceasta privință cu structura și nevoile tale.
Un scuter electric este alternativa ideală pentru deplasarea fară poluare, dar și fară stresul de a găsi un loc de parcare.
Mentenanța și durabilitatea
În general, scuterele electrice sunt ușor de întreținut și nu necesită vizite dese la service. Însă drumurile denivelate și o utilizare frecventă sunt aspecte pe care e bine să le iei în calcul pentru siguranța în ce privește funcționarea optimă.
E-trotineta.ro îți oferă servicii de mentenanță, piese și service.
Dacă vrei o durabilitate suplimentară, dimensiunea roților mai mare de 14 inch este soluția. Și garda la sol devine importantă, dacă drumurile pe care mergi sunt cu multe denivelări, gropi sau presupun teren accidentat.
Sistemul de frânare este cel mai important dintre elementele care necesită verificare constantă. Se recomandă o revizie la fiecare 1000 de km, iar prima revizie se face după 500 de km.
Costurile pentru mentenanță și service sunt reduse când vorbim despre un scuter electric, iar timpul în care acesta este din nou pregătit de drum, este de asemenea scurt.
Cu scuterul în concediu? Da, se poate!
Scuterele electrice pliabile sunt alegerea celor care își doresc să le folosească și în concedii. Cu dimensiuni și greutate reduse, aceste scuter se depozitează în portabajul mașinii, astfel încât plimbările să nu lipsească nici când te afli de exemplu în Grecia și vrei să vezi cât mai multe peisaje frumoase.
Modelele de scutere electrice sunt atât de multe și variate, încât credem că oricine poate avea scuterul perfect.
De la scutere electrice clasice sau cu pedale, dispozitive electrice medicale și până la scutere electrice pentru persoane sau triciclu electric pentru marfă, noi te putem ghida să îl alegi pe cel care ți se potrivește, îți putem asigura service, piese de schimb și sfaturi despre întreținere.
Siguranța înainte de toate!
O cască potrivită și care să te reprezinte este o necesitate! Te rugăm să o pui la priorități când te pregătești să devii proprietarul unui scuter electric. Să porți o cască este gestul banal care face diferența între dacă te vei bucura și mâine de drumurile tale cu scuterul sau nu.
Chiar dacă scuterele sunt mijloace de transport pe care le poate manevra aproape oricine, nu înseamnă că acestea nu pot fi periculoase. Dacă nu sunt conduse cu prudență, respectând regulile de circulație și pe ceilalți participanți la trafic, un scuter electric poate deveni o amenințare la siguranță și chiar la viață.
Așadar, poartă o cască de protecție de fiecare dată când pleci la drum! Asigură-te că scuterul tău electric funcționează corespunzător și are revizia tehnică la zi! Respectă regulile de circulație și condu întotdeauna prudent!
Posesorul unui scuter electric descoperă rapid că investiția inițială a fost una rentabilă. În afară de costurile reduse considerabil pentru trasport, mobilitatea crescută în trafic și posibilitatea de a parca aproape oriunde, placerea de a merge cu scuterul este deosebită.
Îți dorim drumuri bune!