Cum sa repari Maneta de frana la Trotineta electrica Xiaomi m365
Trotineta electrică xiaomi m365 are un sistem electric complex care, pe lângă gestionarea transferului de energie către motor, include și un sistem de securitate/frânare/blocare, similar cu alte vehicule.
În primul rând, sistemul de frânare este cel care se activează primul. La trotineta electrică xiaomi m365 avem instalate două sisteme de frânare și sisteme de siguranță pentru funcționare. Aceste sisteme se bazează atât pe partea mecanică/hidraulică a frânelor, cât și pe comenzile electronice prin senzori sau microcontacte atașate la maneta de frânare și la sistemul electronic.
Funcționarea în parametrii normali a sistemelor de frânare mecanice sau hidraulice utilizează un sistem de pompă/piston care, prin acționare, realizează frânarea pe discuri prin intermediul plăcuțelor de frână. În momentul în care acestea sunt defecte, se pot observa fie scurgeri de lichid de frână sau ineficienta la apasare pe discul de frana.Verificati plăcuțele de frână daca nu mai au grosimea necesară pentru a acționa pe suprafața discului.
Trebuie să identificați și să înlocuiți piesele defecte. La sistemul de frânare este imperativ să nu improvizați. Dacă observați că furtunul/ cablul de frână care face legătura dintre maneta de frână s-a spar sau rupt, înlocuiți-l! Dacă plăcuțele sunt uzate, înlocuiți ambele plăcuțe. Dacă etrierul are scurgeri sau fisuri mecanice, înlocuiți-l cu unul nou. Nu vă jucați și nu neglijați funcționarea frânelor.
O defecțiune care scapă din observația utilizatorului este funcționarea corectă a senzorilor de frână, atașați la manetele de frână. Funcția lor este de a opri funcționarea motorului electric atunci când maneta este acționată și este prima care își face datoria de “frânare”, urmând ca sistemul hidraulic să acționeze.
Există două variante de defecțiuni ale acestor senzori:
- Prima variantă este aceea în care microcontactul/senzorul hall rămâne blocat sau este ars în poziția de închis și nu dictează controllerului să oprească accelerarea, atunci când maneta de frână este acționată. Acest aspect este important de verificat deoarece se poate accelera în timp ce frânezi mecanic, generând o sarcină prea mare pe sistemul electric, care poate ceda. Fie se arde controllerul, fie motorul se supraîncălzește, iar bobinajul se arde sau se întrerupe.Un semn că maneta de frână și senzorul functioneaza este aprinderea intermitnta a stopului din spate și roata motor este infranata.
- Al doilea efect al defecțiunii senzorului de frână în poziția blocată este lipsa controlului în poziția de staționare. Chiar dacă frâna este acționată și ești sigur că trotineta este blocată pe loc, dacă din greșeală accelerezi, trotineta poate pleca de pe loc.
Cel mai ușor mod de a identifica funcționarea senzorilor de pe manetele de frână este să suspenzi roata din fata a trotinetei electrice xiaomi m365 și, în timp ce accelerezi, să acționezi maneta de frână ușor. Dacă accelerarea se întrerupe, vei observa că roata se învârte din ce în ce mai lent și dispare sunetul electric de accelerare iar roata se infraneaza.
Trotineta electrica Xiaomi M365 emite un cod de eroare 15 care dicteaza ca maneta de frana nu este functionala prin beep
1 Lung 5 Scurt rezulta “Citirea senzorului de frână este anormală”
În momentul în care acționezi frâna, ar trebui ca și stopul de pe spate să se aprindă. Sistemul electric funcționează concomitent: comanda de aprindere a stopului coincide cu întreruperea accelerării. Comanda la dashboard se transmite doar prin trei fire care pleacă din senzorul de la maneta de frână și se conectează direct în dashboard-ul aflat pe ghidon.Comanda de aprindere a stopului pe spate o face controllerul, concomitent, printr-un fir care pleaca din modulul bms al bateriei care are comunicare cu controlerul.Dacă cele două situații nu se identifică ca funcționare, fie să te adresezi unui service, fie să treci la verificarea contactelor sau a continuității firelor.
Atenție! Tensiunea de alimentare a sistemului de iluminat este de 42V. Orice scurtcircuit sau atingere incorectă va genera pagube greu de remediat. Să nu uităm că încerci să repari o defecțiune și nu să îți provoci mai multe daune. Dacă nu te descurci, putem să te ajutăm fie prin apel video, fie prin câteva detalii tehnice necesare. Poți să ne scrii cu încredere aici: